AKTUELNO

Amerika je postavila rok do kraja godine za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, pritisci će se sve više pojačavati, ali smatramo da bi bilo dobro da se u taj proces u punom kapacitetu uključi i Rusija, rekao je narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

- Iako je Amerika i sama u velikim krizama i u njenom fokusu je sada Venecuela, sigurno da su oni ipak rešili da se ove godine fokusiraju na pitanje Kosova. EU je zaokupljena nekim svojim problemima i kampanjom, ali očekuje se da će SAD da preuzmu vodeću ulogu. Mi smatramo da bi bilo dobro da se u taj proces u punom kapacitetu uključi i Rusija – rekao je Čotrić.

Foto: TvPink Printscreen

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik, rekla je da je Evropa uvek trebala da bude statusno neutralna, samo da obezbedi mesto, prostor i atmosferu, i kako kaže, da je tako bilo možda bi se do nekih rezultata i došlo.

- Evropa nikada nije bila neutralna, kao ni SAD. Sada je Americi dosadilo da iz druge sobe učestvuje u pregovorima, već žele da sednu za sto. Ne vidim za sada gde bi to tačno moglo da se dogodi. Takođe, mislim da bi u pregovorima, kako bi bili koliko toliko neutralni morale da učestvuju i Rusija i Kina - rekla je Milinčić.

Čotrić je istakao da zapravo neće biti nikakve priče dok Priština ne povuče takse na uvoz robe iz Srbije.

Komentarišući spekulacije o tome da postoji nekakvo skriveno oružje u Nišu, i pisanja pojedinih medija, da je Putin, Srbiji dao tajno oružje, Čotrić je rekao da su to čiste propagadne izmišljotine.

Foto: TvPink Printscreen

- Vrlo dobro je poznato da se u Nišu nalazi humanitarni centar, koji je to tokom svog postojanja i potvrdio više puta, posebno kada su pre nekoliko godina Srbiju pogodile katastrofalne poplave. Rusija je tada pružila pomoć Srbiji upravo preko tog centra, a sve ostalo što se govori za njega i izmišljotine o mogućoj agresiji od strane Srbije su deo nastojanja da se optužujući drugog, krene sa stvaranjem Velike Albanije – rekao je Čotrić.

Kako kaže, poslednjih dana možemo videti eskalacije tih nastojanja, ispisivanjem pretežih poruka i različitim manifestacijama.

- Sada, kada se navršava 20 godina od NATO agresije i bombardovanja naše zemlje, Albanci različitim sredstvima žele da produže, da nastave taj rat i da stvore čist albanski etnički prostor, pa čak i na prostoru centralne Srbije, a sve to pod plaštom nekakve navode agresije od strane Srbije i Rusije – rekao je Čotrić.

#Kina

#Kosovo i Metohija

#Rusija

#SAD

#pregovori

'